Ülkemizde az sayıda üniversitede bulunan Çağdaş Yunan Dili ve Edebiyatı hakkında Çağdaş Yunanca Dilbilimci ve Çevirmen Tuğçe TUNCA ile bir röportaj gerçekleştirdik, keyifli okumalar dileriz.
Yunan-Grek-Hellen ve Rum Kavram Analizleri
Tarih içinde Yunanlılar kendilerini nasıl tanımlamışlardır? Sadece Yunan olarak mı yoksa Hellen ya da Rum, Bizanslı, Grek olarak mı? Dünya tarihinde milletlerin kendileri tanımlama yöntemleri…
Fransızca ve Ortografi: Voltaire Barometresi Neler Söylüyor?
Dilbilimin alt dallarından biri olan sesbilim içerisinde yer alan ve bir dil için farklı semboller kullanarak gösterilen sesleri farklı bir sembol sistemine aktarırken ortaya çıkan…
Osmanlı Padişahlarının Öğrendiği Diller
Son yıllarda devlet büyüklerinin bildiği yabancı diller ve aldığı eğitimler konusu tartışma konusu haline gelmiş ve uzun süre gündemde kalmıştır. Erdal İpekeşen’in 2008 tarihli Hürriyet…
El, Ekmek, Göz: Yunanca Deyişler
Bir dilin kültürel miraslarından en önemlileri şüphesiz, atasözleri, deyimler ve kalıplaşmış sözlerdir. Bunlar ise ait olan milletin kutsalıyla doğrudan bağlantılıdır, dolayısıyla bu kalıplar milletin bir…
Haydi, Yunanca İki Kelam Edelim…
Sevgili dil gönüllüleri, sevgili Yunanca aşıkları, Yeni bir dil, yeni bir alfabe, öğrenme güçlüğünün yanında harika bir fonetik, harika bir akustik dinledikçe kendine hayran bırakan…
Yunancanın Gelişme Sebepleri
Yunan dili, geçmişten günümüze meraklıları için hala popülaritesini koruyan bir dildir. Her dönem, dili, dini inanışları, tarihi, sanatı ve siyaseti ile kendini bize hayran bırakan…
Çeviri Blog Yazarlarından Haftanın Kelimeleri 2
Bir diğer “Çeviri Blog Yazarlarından Haftanın Kelimeleri” yazımızla karşınızdayız! Kıymetli okuyucularımız bu hafta da, bir kısmı öğrenci diğer kısmı ise profesyonel tercümanlardan oluşan yazarlarımızın seçtiği…
Kayıp Kıta Mu ve Yunan Abecesi Arasındaki İlginç İlişki
On dört bin yıl önce batarak yok olduğu söylenen, insanlığın doğduğu topraklar olduğuna inanılan efsanevi kıta: Mu. Günümüzde bilim dünyası, Mu kıtasının var olmuş olmasının…
Türkçede Bulunan İlginç Kelimelerin Kökeni
Türkçeye “köken bilimi” olarak çevrilen Etimoloji, dillerde bulunan kelimelerin tarihî gelişimlerini, kökenlerini ve zaman içerisinde nasıl evrildiklerini inceleyen bilim dalıdır. İlk yazılı metinden itibaren başlayarak…
Dünyanın Hâlen Konuşulan En Kadim Dilleri
Dünyanın Hâlen Konuşulan En Kadim Dilleri Önemli Not: Yazımıza başlamadan önce buradaki dillerin seçimiyle ilgili bir açıklamanın uygun olacağını düşünüyoruz. İnsanlığın başlangıcından beri binlerce dil konuşuluyor.…
Tek Kelime ile Açıklanamayan Duygu ve Durumların Farklı Dillerde Karşılığı
Türkçe’ de bazen bazı hisleri ve olayları ifade etmeye çalışırken kelime bulamayız. Bazı hislerimizi anlatabilmek için birden fazla kelime kullanır ve uzun cümleler kurarız. Bazı…
Dil Bölümleri Tercih Rehberi -3
Bu yazımızın konu başlığı “Kim, neresi için ne demiş?” Farklı üniversitelerin, farklı dil bölümlerinde okuyan öğrencilerden, sizler için bilgiler topladık. Bazı üniversite ve bölümlerin olumlu…
Dil Bölümleri Tercih Rehberi -2
Bu yazımızda; Üniversite seçme kriterlerinden, bölüm tanıtımlarından, bölümlerin puan türlerinden, pedagojik formasyon veren bölümlerden ve dil mezunlarının çalışma alanlarından bahsedeceğiz. Tercih nasıl yapılır? Sıralama nasıl…
Dil Bölümleri Tercih Rehberi -1
Bütün bir sene çalıştınız, hayatınızın en heyecanlı, en korkutucu sınavına girdiniz, puanlarınız da açıklandı, geriye bir tek doğru tercih yapmak ve tercih ettiğiniz üniversiteye kayıt…
Çeviri Bürosu Seçiminde İzlenmesi Gereken Yol
İngilizce bir makaleniz, Almanca bir hukuk sözleşmeniz, Fransızca bir turizm metniniz, İtalyanca bir teknik kullanım kılavuzunuz, İspanyolca bir edebi eseriniz, Osmanlıca bir tapunuz, Fince bir…