Şeyh Edebali, Osman Gazi’ye verdiği nasihatte “Geçmişini bilmeyen, geleceğini de bilemez. Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın!”…
Şanlı 100 Yıl ve Kültürel Etkileşim: 23 Nisan Kutlu Olsun!
“Küçük hanımlar, küçük beyler. Sizler hepiniz geleceğin bir gülü, yıldızı, ikbal ışığısınız. Yurdu asıl aydınlığa boğacak olan sizsiniz. Kendinizin ne kadar mühim ve kıymetli olduğunuzu düşünerek ona göre çalışınız. Sizlerden çok şeyler bekliyoruz!”
M. Kemal ATATÜRK
Bir Alkış da Semmelweis İçin!
“Bebeğiniz olacağı zaman doktorunuza söyleyin, doğumdan önce mutlaka ellerini yıkasın.” diyordu Ignaz Semmelweis…
UNESCO ve Ötesi
UNESCO 17. Genel Konferansı, Paris’te toplanmış ve 16 Kasım 1972 tarihinde UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi kabul etmiştir. Bugün ise 47. yılını kutluyor. Pekala Türkiye’nin UNESCO kapsamında kaç tane eseri var? Gelin hep birlikte küçücük bir yolculuğa çıkalım…
Osmanlı’da Ahşap Saraylar
Osmanlı’da saray kavramı ve günümüze kadar ulaşmış saray yapılarını sizler için derledik.
Bir Masal Kahramanı: Galata Kulesi
Mimarisi ve birbirinden farklı efsaneleri ile yıllara meydan okuyan Galata Kulesi’nin tarihi ve bilinmeyenleri…
Bir Japon Sanatı: Kintsugi
Zen öğretisinden seramiğe…Kusurları gizlemek yerine onları belirginleştirme ve eskisinden daha güçlü bir hale getirme sanatı: Kintsugi
Buram Buram Sanat Kokan Şehir: Floransa
Biz çevirmenler için gittiğimiz şehrin kültürünü, geleneğini, tarihini özellikle de dilini bilmeden çeviri yapmak pek mümkün değil. Çevirmenler ve çevirmen adaylarına özellikle Floransa’ya gidecek ya…
Yabancı Dil, Çeviri ve Eğitimin Önemini Bilen Mavi Gözlü Dev: Mustafa Kemal Atatürk
Liderliğin tanımı şu şekilde yapılmaktadır: 1. Önder, şef 2. Bir siyasi partinin, bir hareketin başında olan, karar yetkisini elinde bulunduran, emirleri veren, en üst düzeyde…
Tarihteki Tercüme Hataları
Tarihte devlet başkanlarının konuşmaları, bilimsel öngörüler ve uluslararası ilişkiler gibi konularda çok fazla tercüme hataları yapılmıştır. İşte sizleri hayrete düşürecek olan tarihteki tercüme hataları… Mars’ta…
16.Yüzyıldan 19.Yüzyıla: Tarihteki Kadın Çevirmenler
Adlarını, eserlerini, yaşam hikayelerini daha önce duymuşsunuzdur ya da belki bu yazı ile onları tanıma fırsatınız olacak… 16. yüzyıldan 19.yüzyıla kadar çevirmenlik mesleğine gönül vermiş…
Dünyanın Diğer Ülkelerinde 8 Mart Nasıl Kutlanır?
Kadın nedir?! Kadın üretendir. Can veren, hayat katan ve çalışandır. Annedir, kardeştir, sevgilidir. Tüm vasıflarıyla kadın hayatın vazgeçilmez bir parçasıdır. Tüm insanların kendine bu soruyu…
Antik Yunan’da Eğitim Sistemi
Eğitim tarihi, insanlık tarihi kadar eski bir bilimdir. En eski uygarlıklardan günümüze sürekli farklılıklar göstermiştir. Genel manada; eski toplumlarda insanların kendi başlarına keşfettikleri, keşfedilenlerin paylaşıldığı…
Yeni Osmanlıca ve Sorunları
*15 Mayıs 1313 seneli, 2. Abdülhamid devrinde basılmış “Malumat” gazetesi. Gazetedeki illüstrasyonda Türk askerlerinin bir Yunan istihkâmına hücumu tasvir edilmiş. Okuyucularımızın da bildiği üzere ülkemizde…
Çeviri Blog Yazarlarından Haftanın Kelimeleri 2
Bir diğer “Çeviri Blog Yazarlarından Haftanın Kelimeleri” yazımızla karşınızdayız! Kıymetli okuyucularımız bu hafta da, bir kısmı öğrenci diğer kısmı ise profesyonel tercümanlardan oluşan yazarlarımızın seçtiği…
Grimm Kardeşler ve Seksen Dört Kiloluk Almanca Sözlükleri
Hepimizin küçüklüğümüzden beri masalcı olarak tanıdığı Grimm Kardeşler’in aynı zamanda Almanca Sözlük eserinin yazarı olduğunu biliyor muydunuz? Grimm Kardeşler’in dev eserlerinden biri olan (Deutsches Wörterbuch)…