Trier’li Yiddiş Profesörü Simon Neuberg bu dili “Vatansız Dil” olarak tasvir eder. Bunun sebebini, Aşkenazi Yahudilerinin Yahudi-Roma savaşları sonucu Avrupa’ya sürgün edilmesiyle başlayan vatansızlıklarının dillerine…
Sömürgecilik ve Çeviri
Sömürgecilik, daha güçlü devletlerin güçsüz devletleri, toplulukları veya milletleri ekonomik ve siyasal egemenlikleri altına alarak yayılmayı istemeleridir. Sömürgeciliğin çok daha eskiye dayanan bir tarihi olsa…
GEÇİD: Japon Kültürünü Tanımak İçin Başlangıç Rehberi
Yazar: Sena Ortakışlalı Editör: Çağıl Zehni Dünyada olduğu kadar ülkemizde de Uzak Doğu kültürüne karşı ilgi gittikçe artıyor. Yıllardır teknoloji sektörünün öncülerinden olarak bilinen bazı…
Tüm Renklerin Ötesinde
1988 yılında “Sevilen” adlı romanıyla Pulitzer Ödülü’nü, 1993 yılında ise bütün yapıtları için Nobel Ödülü’nü kazanan Toni Morrison, Afro-Amerikan edebiyatının en önde gelen isimlerinden biridir.…
GEÇİD: Anadolu Kilimlerinin Dili
Yazar: Sena Ortakışlalı Editör: Beyza Çınar Son Okuma: Mert Akçay Semboller nesiller arası sözsüz iletişimi sürdürmek için ölçülemez bir değere sahiptir. Bu bakımdan sözsüz iletişimi…
Kazakistan’ın Latin Harflerinden Oluşan Yeni Alfabesi
Dil farklı milletleri birleştirme gücüne sahip çok önemli bir araçtır. Kazakistan’ın uzun yıllar kullanmış oldukları kiril alfabesi yerine Latin alfabesine geçme kararı da bu fikri güncellemektedir.
Bizler de bu yazımız da Orta Asya Ülkeleri arasında yer alan Kazakistan’ın kullandığı dilleri ve değişen alfabesini sizler için derledik.
Keyifli okumalar dileriz!
İlk Oxford Sözlüğü Bir Deli Tarafından Yazıldı
İlk Büyük Oxford Sözlüğü bir deli ve dahi tarafından yazıldı. Filolog James Murray ile William Minor’ın bu sıra dışı öyküsü sizlerle!
Bayram Kültürü
Hem bir etimoloji yazısı hem bir kültür yazısı olması için çabaladığım bir metinle karşınızdayım efendim… İnsan, varlığından beri toplu halde yaşama eğilimine sahip olan, beraber…
Geleceğe Doğru Bir Adım Geri: Distopya
Çeşitli distopyalari inceleyecegimiz serimizin ilk yazısıyla karşınızdayız. Yazımızda ise, distopik toplumların ortak özelliklerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini genel hatlarıyla sizlere aktarmaya çalıştık.
Keyifli okumalar dileriz.
Fransa’da Türkçe Eğitimi Son Bulabilir
Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron ülkede yabancı dil ve kültür derslerinin Eylül 2020 tarihi itibariyle biteceğini söyledi.
Şubat Ayında İstanbul’un Kültür-Sanat Etkinlikleri
Şubat ayında İstanbul’daki kültürel etkinlikler.
Özbilincin Tutsaklığında Çevirmen
Düşüncelerimizle var oluruz, yazılarımızla, çevirilerimizle var ederiz. Biz aslında hayatın içinde her zaman bir çevirmenizdir.
Türkçenin Diğer Dillere Etkisi ve Yabancı Dillerdeki Türkçe Kelimeler
Kültürlerin buluşma noktasında insanlara yardımcı tek araç olan dil hem kültürleri geliştirmiş hem de kültürlerden beslenerek ve kendi sınırlarını aşarak yayılmıştır. Türkçenin kendi sınırlarını nasıl aştığını sizler için araştırdık!
Keyifli okumalar!
Aralık Ayında Öne Çıkan Kültür – Sanat Etkinlikleri
Aralık ayında İstanbul’da öne çıkan kültür ve sanat etkinliklerini sizler için derledik.
UNESCO ve Ötesi
UNESCO 17. Genel Konferansı, Paris’te toplanmış ve 16 Kasım 1972 tarihinde UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’yi kabul etmiştir. Bugün ise 47. yılını kutluyor. Pekala Türkiye’nin UNESCO kapsamında kaç tane eseri var? Gelin hep birlikte küçücük bir yolculuğa çıkalım…
Kasım Ayında Öne Çıkan Kültür ve Sanat Etkinlikleri
Kasım ayında İstanbul’da öne çıkan kültür ve sanat etkinliklerini sizler için derledik.