1988 yılında “Sevilen” adlı romanıyla Pulitzer Ödülü’nü, 1993 yılında ise bütün yapıtları için Nobel Ödülü’nü kazanan Toni Morrison, Afro-Amerikan edebiyatının en önde gelen isimlerinden biridir.…
Geleceğe Doğru Bir Adım Geri: Distopya
Çeşitli distopyalari inceleyecegimiz serimizin ilk yazısıyla karşınızdayız. Yazımızda ise, distopik toplumların ortak özelliklerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini genel hatlarıyla sizlere aktarmaya çalıştık.
Keyifli okumalar dileriz.
Röportaj: YÜÇEV’in “Edebiyat Çevirileri Atölyesi” Etkinliğinde Aslı Dağlı ile Çeviri Üzerine Konuştuk
YÜÇEV’in (Yaşar Üniversitesi Çeviri Topluluğu) düzenlediği “Edebiyat Çevirisi” etkinliğinde ağırladığımız edebiyat çevirmeni Aslı Dağlı’ya merak ettiklerimizi sizler için sorduk ve çeviri sürecinde izlediği yolu birebir ondan dinledik.
Dahası röportajda!
Keyifli okumalar!
ÇB Haber: Cengiz Aytmatov, Cemile Romanı ve Bir Çeviri Sorunsalının Hikayesi
Ömer Erdoğan’ın kaleme aldığı “Bozkırın Uyanışı Cengiz Aytmatov” eseri, Cengiz Aytmatov’un Cemile Romanı’nın Rusça ve Kırgızca dillerinde farklı şekillerde sunulduğunu iddia eden bir makale içeriyor. Daha çok taze olan bu haberin içerik analizinin yorumlanması da çeviriyle haşır neşir olan siz okurlara kalıyor.
Yaz İçin Kitap Önerileri
İçinizi ısıtacak, yer yer düşündürtecek, sorgulatacak ve okuma hevesinizi artıracak kitapları sizler için derledik.
2018 Yılında En Çok Okunan Kitaplar
Geçtiğimiz yıl kütüphanelerde en çok okunan kitapların isimleri belli oldu!
Çocuk Edebiyatının Türkiye’deki Gelişimi
Türkiye’de Çocuk Edebiyatı üzerine Tanzimat dönemi öncesinde çok fazla çalışma görülmemiştir. Bu nedenle çoğu edebiyatçı Tanzimat dönemini Türkiye’de Çocuk Edebiyatı gelişiminin başlangıcı olarak savunmaktadır. …
Röportaj: Gerisi Hikaye’nin Karanlık Yazarları
Yaratıklar, şeytanlar, cinler ve daha fazlası… Kimilerimizin bahsinden bile korktuğu bu korku öğeleri onlar için bir sanat, tutku ve yaratıcılık ürünü. Türkiye’de kolektif öykücülük adına…
Çeviri Blog 23. İzmir Kitap Fuarı’nda!
İzmir’de yıl boyunca dört gözle beklenen etkinlikler listesinde ilk sıralarda yer alır her yıl Nisan ayında gerçekleşen kitap fuarı. Bugün de 23.sü düzenlenen kitap fuarının…
Ülkü Tamer ile Edebiyata Yolculuk
Ülkü Tamer, 1950’li yıllarda ortaya çıkan İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerindendir. Şairliğinin yanı sıra yazar, çevirmen, tiyatro oyuncusu, yayıncı olan Tamer, aynı…
BilÇev Çeviri Zirvesi
Bilkent Üniversitesi Çeviri Topluluğu, BilÇev Çeviri Zirvesi’nin ikincisini düzenliyor! 31 Martta gerçekleştirilecek olan zirvenin programı şu şekilde: Program, edebiyat çevirmeni Aslı Dağlı ve editör Emre…
Anlamlarıyla Sizi Farklı Boyutlara Götürecek Her Dilden Şiir Gibi 10 Kelime
Kelimeler kuvvetli kalemlerin yapı taşlarını oluşturan muhteşem gücün temelleridir. Bazen öyle anlamlara gelirler ki sizi uçsuz bucaksız diyarlara götürür, farklı boyutlara, evrenlere taşır ve bunu…
Kitap severlere: “The Literary Man”
Eğer kitaplarla arası iyi ve okumayı seven biriyseniz Portekiz’in Obidos kasabasındaki The Literary Man (Edebiyat İnsanı) isimli oteli ziyaret etmelisiniz. Çünkü bu otele yapacağınız bir…
Dünya Şiirinin Başyapıtı: La Divina Commedia
1300 yılının paskalya haftasınının 7 Nisan Perşembe gecesi başlayan olaylarını -ona eşlik eden Latin şair Vergilius ve sonsuz aşkı Beatrice ile- inancını esas alarak sentezlediği…
Çevirmen Adaylarına Tatil İçin Öneriler
Okulların tatile girmesiyle beraber, benim gibi pek çok çevirmen adayı da tatilini nasıl geçireceği konusunda şüpheye düşmüş, dahası günlerin geçip gitmesini can sıkıntısıyla bekler hâle…
10 Parmağında 11 Marifet: Seçkin Sarpkaya
Akademisyen, müzisyen, sporcu, yazar, Demonolog, Halk Bilimci… 10 parmağında 11 marifet Seçkin Sarpkaya bugün konuğumuz. Lohusa kadınların büyük korkusu albastılar, düğünleri ve eğlenceleriyle cinler, küplere…