Çoğumuz öğrencilik hayatında istediği bölüme gidemedi veya gittiği bölümden aldığı tek diplomayla yetinmek istemedi. Buna karşın ikinci bir üniversite okumak için yine sınav stresi ile uğraşmaya çalıştı. Artık bunların daha kolay bir yöntemi var. Herhangi bir üniversitede halen lisans programınız devam ederken veya mezun olmuşken Eskişehir Anadolu Üniversitesi’ne başvurup sınavsız ve şartsız şekilde açılan bölümlerden herhangi birine başvuru yapılabiliyor.
Tabii ki her yerde olduğu gibi burada da bazı maddeler mevcut, ikinci üniversite okuyabilmek için başvuru koşulları:
- Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir lisans bölüm/programından mezun olan veya okuyan öğrenciler okudukları veya mezun oldukları bölümlerden/programlardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin önlisans veya lisans programlarından herhangi birini tercih edebilirler.
- Yükseköğretim kurumlarının herhangi bir önlisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler okudukları veya mezun oldukları programlardan aynı alanda olmamak üzere Anadolu Üniversitesi’nin açıköğretim sistemi ile öğretim yapan Açıköğretim Fakültesi’nin önlisans programlarından herhangi birini tercih edebilirler.
- ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan K.K.T.C.’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de başvurabilirler.
- Yabancı Uyruklu Öğrenci Giriş Sınavı ile Türkiye’deki üniversitelere yerleştirilen yabancı uyruklu öğrenciler de başvuruda bulunabilirler.
- Uyruğundan biri T.C. olup yurtdışı yükseköğretim kurumlarını bitirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’ndan denklik belgesi alanlar başvurabilirler.
- Herhangi bir örgün yükseköğretim kurumundan kaydı silinenler ile herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayanlar başvuru yapamazlar.
- Yurt dışı yükseköğretim kurumlarında halen kayıtlı olup uyruğundan biri T.C. olan öğrenciler başvuru yapamazlar.
- Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilirler ancak, halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar.
- Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakülteleri dışında başka bir üniversitede açık veya uzaktan eğitim sistemi ile öğrenim gören öğrenciler de aynı alanda olmamak üzere başvuru yapabilirler.
“Yukarıdaki koşullarda açıköğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açıköğretime veya açıköğretim den örgün öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramaz.
Bir yükseköğretim programından mezun olan veya halen bir örgün yükseköğretim programında okuyanlardan açıköğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açıköğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
Örgün öğretim ile birlikte açıköğretim programına kaydolacak erkek öğrencilerin askerlik işlemleri, örgün öğretimdeki statülerine göre yapılır. Bu durumdaki öğrencilerin açıköğretim programlarına kaydolmaları, askerlik işlemleri ile ilgili herhangi bir hak sağlamaz. Açıköğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dâhil tüm öğrencilik hizmetinden yararlanırlar.
Yukarıdaki koşullara uyan lisans veya önlisans mezunu veya örgün yükseköğretim bölümlerinde kayıtlı öğrenciler İkinci Üniversite kayıt türünden yararlanabilirler.”
Tüm bu şartlara uyulduğu taktirde çok rahat bir şekilde ikinci üniversite başvurusu gerçekleştirilebilir. İkinci üniversite için internetten başvuru tarihleri:
İnternet Başvurusu Tarihi: 31 Ağustos 2016 Çarşamba – 09 Eylül 2016 Cuma
İnternet Başvuru Sitesi: http://aof.anadolu.edu.tr
AÖF Bürosundan Kayıt Tarihi: 31 Ağustos 2016 Çarşamba – 09 Eylül 2016 Cuma
AÖF Bürosundan Mazeretli Kayıt Tarihi: 09 Eylül 2016 Cuma
Başvurmak isteyenler http://aof.anadolu.edu.tr adresine girip “Türkiye Programları” bağlantısı “ikinci üniversite” linkine tıklayarak başvurular yapılabilir. Daha sonra banka ödemesi yapılıp, gerekli evraklar toplandıktan sonra AÖF Bürolarından başvuru tamamlanabilir.
İkinci Üniversite’de şuan açılan linsan programları şu şekilde:
Açıköğretim Fakültesi Önlisans Programları
- Adalet
- Aşçılık
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- Çağrı Merkezi Hizmetleri
- Dış Ticaret
- Emlak ve Emlak Yönetimi
- Ev İdaresi
- Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- İlahiyat
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İşletme Yönetimi
- Kültür Miras ve Turizm
- Lojistik
- Marka İletişimi
- Medya ve İletişim
- Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
- Radyo ve Televizyon Programcılığı
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sosyal Hizmetler
- Spor Yönetimi
- Tarım
- Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik
- Turizm ve Otel İlşetmeciliği*
- Turizm ve Seyahat Hizmetleri*
- Yaşlı Bakımı
- Yerel Yönetimler
- Web Tasarımı ve Kodlama
Açıköğretim Fakültesi Lisans Programları
- Felsefe
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Sağlık Yönetimi
- Sosyoloji
- Tarih
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Yönetim Bilişim Sistemleri
İktisat Fakültesi Lisans Programları
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İktisat
- Kamu Yönetimi
- Maliye
- Uluslararası İlişkiler
İşletme Fakültesi Lisans Programları
- İşletme
- Konaklama İşletmeciliği**
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
Tek yıldız (*) işareti bulunan programlarda zorunlu staj uygulaması mevcutken çift yıldız (**) olan programlarda staj isteğe bağlı yapılabilir.
Toplam 46 bölüm mevcut. Bunların içinden en uygunlarını seçerek, eğitime başlanabilir. Eğitimler 2016 itibariyle yapılan yeni düzenlemeler çerçevesinde eKampüs istemi ile internet üstünden gerçekleşmektedir. eKampüs sisteminde sunulan bilgilerin hepsi güncel ders kitaplarına göre hazırlanmış ve ders akışına göre sunulmuş vaziyettedir. Yenilenen bilgiler veya kitaplara göre sistemdeki bilgiler otomatik olarak güncelleniyor.
Dersler daha rahat anlaşılabilsin diye kitaplar bütün haliyle sunulmasına rağmen haftalık işlemlere göre eKampüs sistemi içinde dersler ünite ünite ayırılmış ve bunlara yardımcı olarak ünite anlatım videoları, 1 soru 1 cevap, özetler, yaprak testler, alıştırmalar ve ünite etkinleri de burada yer almaktadır.
Anadolu Mobil uygulaması ile eKampüs sistemini de indirerek sisteme her yerde ulaşabilmektedir. Öğrenme ortamında olan hemen hemen her dosya, Anadolu Mobil uygulaması ile açılabilmektedir. Bu da her zaman ve her yerde çalışabilme olanağı sağlamaktadır.
eKampüs ve içerisindeki uygulamalara dair detaylı ve daha fazla bilgi http://ikinciuniversite.anadolu.edu.tr/ adresinden temin edilebilir.
Çevirmenlik Bölümlerinde Okuyanlar İçin Seçtiklerimiz
Çeviri öğrencilerini ilgilendiren kısma geldiğimizde, çeviri dünyası için çoğu zaman tek diploma yeterli olmayabiliyor (tabii bu noktada tek diploma ile yetinmek istemeyen öğrenciler de mevcut) bu yüzden ikinci bir üniversite okumak çeviri öğrencisi için oldukça değerli bir deneyim ve katkı olabilir.
Çevirmenlik okuyan (Yabancı dil okuyan) öğrenciler için işe yarayabilecek ikinci üniversite seçeneklerinden sizler için seçtiklerimiz:
- Dış Ticaret
- Lojistik
- Uluslararası İlişkiler
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
- Turizm ve Seyahat İşletmeciliği
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Kültürel Miras ve Turizm
- Medya ve İletişim
- Halkla İlişkiler
- Konaklama İşletmeciliği
- İşletme
Bu bölümler çeviri diplomasının yanına eklendiğinde hem iş olanaklarını artırabilir hem de ikinci diplomanıza yönelik iş yapmanızı da sağlayabilir. Kısaca iş yelpazesi genişlerken, tecrübe ve kişisel gelişim de desteklenmiş olur.
Kaynakça:
https://www.anadolu.edu.tr/acikogretim/nasil-ogrenci-olabilirim/ikinci-universite
http://ikinciuniversite.anadolu.edu.tr/