Üniversite adayları için tercih dönemi gittikçe yaklaşıyor. Kariyer hedeflerinizi sağlam temeller üzerine atmak adına bu dönem büyük önem arz ediyor. Bu süreçte dikkat edilmesi gereken unsurlara eski ekip arkadaşımız Batuhan Karadaş’ın “Üniversite Adaylarına Tavsiyeler” yazısında yer verdik.
Üniversite adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?
İlkokul çağı itibarıyla başlayan eğitim hayatı uzun süren yıllar sonucunda mesleki adımların tamamlandığı üniversite dönemi ile devam eder, her öğrencinin hayali olduğu ve hedefe yaklaştığı en önemli tercihtir bu süreç. Temelde alınan eğitimin ve bilgi birikiminin bütününü hayatlarının büyük bir bölümünde kullanacağı, gereksinimlerini karşılayabileceği ve hedefler doğrultusunda önemli adımlar atmasını sağlayacak olan üniversite hayatı; keskin bir çizgi olmakla beraber, öğrencilerin eğitim hayatlarındaki en önemli zaman dilimidir.
Hedef ve istek doğrultusunda seçim yapmak
Meslek, kişinin yaşamı için uzun ve önemli bir dönemini kapsayan önemli bir olgudur. Maddi ve manevi anlamda kendinizi doyuracağınız, kendinizi geliştirebileceğiniz, tamamlayacağınız ve bu sirkülasyonu devam ettirmeniz gereken bir hedeftir. Ulaşmak için yıllarca çabaladığınız ve didindiğiniz bu hedef sizi yıllar boyunca mutlu etmelidir. Bu süreçte en önemli husus ise kendinizi ne kadar tanıdığınız, istekleriniz, eksileriniz ve artılarınızdır. Meslek ve alan seçimi yaparken bu sorulara doğru cevaplar vermezseniz, hata yapmanız ve yanlış sonuçlarla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Bu sebeple gelecekte kendinizi mutlu edeceğini düşündüğünüz bir alan seçmeli ve zaman tanımadan sürekli bu alanda gelişime açık olmalısınız.
Alanınızı siz belirleyin!
Gelecekte bulunmak istediğiniz mesleki konum hakkında kendi kararlarınızı kendiniz belirlemelisiniz. Özellikle üniversite sınav sonuçlarının ardından başlayan tercih döneminde öğrencilerin doğru bilgiye ve yönlendirmeye ihtiyaçları olur. Bu süreçte duyguların daha yoğun yaşandığını ve öne çıktığını varsayarsak (endişe durumu, gelecek kaygısı, tercih sonuçları vs.) doğru ve net bilgilere ulaşmak için daha çok araştırma yapmalı ve net bilgilerle hareket etmeliyiz. Varsayımlar ile çıktığınız bir yolda sürprizler ile karşılaşmanız kaçınılmaz olabilir.
Unutmayın ki hedef hiçbir zaman bitmeyen ve ilerleyen bir noktadır. Yapacağınız seçimler sonucunda ancak kendinizin mutlu olabileceğine, başkalarının kararlarının bu adımda sizi etkilememesi gerektiğine inanın ve kendi alanınızı kendiniz belirleyin.
Üniversite adayları tercih döneminde nelere dikkat etmelidir?
Sınav sonuçlarının ilan edilmesinin ardından öğrencilerin tercih süreci başlar. Öğrenciler bu dönemde başarı sıralamalarıyla tercihlerini gerçekleştir. ÖSYM’nin öğrencilere hak tanıdığı 24 adet tercih hakkıyla öğrenciler bu sınıra kadar tercih listesini oluşturabilir fakat buradaki en önemli durum öğrencinin tercih edeceği okulun geçen seneki sıralamasıyla kendi sıralaması arasındaki farkın birbirinden çok uzak olmamasıdır. Bunun yanı sıra önceden de bahsettiğim üzere tercih listesini doldurmak amacıyla istenmeyen bir bölümün ya da okulun tercih edilmesi ve olumlu sonuçlanması hedefe ulaşmalarını sağlamaz yalnızca alternatif olarak kalır. Meslek ise alternatif olmaktan çok uzak bir terimdir.
Bir çevirmen olarak mesleğinizi seviyor musunuz? Çevirmen adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?
Öncelikle kendimi tanımaya başladığım dönem itibarıyla gelecekte kendimi hangi konumda görmek istediğimi kesinleştirmek bir hayli zaman aldı fakat belirtmek gerekirse daima yabancı dil alanında ilerlemek tek hedefimdi. Yabancı bir dil bilmenin insan ilişkileriyle olan ilişkisi beni daima bu alana yönlendirdi. İnsanlarla konuşmak, konuşmayı sevmek ve farklı konularda bilgi birikimi edinmek yönündeki alışkanlıklarım beni bu mesleğe adım adım taşıdı diyebilirim. İstemek ne kadar kolay bir eylem olsa da başarabilmek yalnızca çabalamaktan geçiyor.Kendime belirlediğim bu hedef doğrultusunda planlı ve programlı bir çalışma yürüttüm ve sonuç da beni mutlu etti. Çoğu zaman yaptığım mesleğin bana iş gibi gelmemesi, yalnızca sevdiğim bir aktiviteyi gerçekleştirdiğim hissi de doğru alanda olduğumun göstergesi diye düşünüyorum.
Mesleğimin ve şu anda bulunduğum pozisyon itibarıyla hastalarımla olan iletişimim sayesinde gün geçtikçe hem dilimi kullanabiliyor hem de dilin evrensel bir nitelik olması sebebiyle günden güne bilgi yatırımımı daha da geliştirebiliyorum. Dünyanın dört bir yanından iletişim sağladığım hastalardan her gün farklı şeyler öğreniyor, farklı aksanlar tanıyor ve kültürel anlamda farklılıkları deneyimlemeden edinebiliyorum. Çevirmen adaylarına nacizane tavsiyem şudur: İçinde bulunduğumuz dünya üzerindeki farklılıklar, dilin insan ve kişisel gelişim üzerindeki etkisi hiçbir zaman tükenmeyecek bir kaynaktır. Teorik olarak edineceğiniz bilgileri pratiğe geçirirken daha çok öğrenecek, daha çok şaşıracak ve insan gücüne ve emeğinine daima ihtiyaç olacağını kesinleştireceksiniz. Sosyal anlamda gelişmenizi kolaylaştıracak bu meslek sizi daima üst seviyelere çıkaracaktır. Üniversitede edineceğiniz bilgi birikimini uygulamaya dökmelisiniz. Bu süreç mesleki gelişiminize katkı sağlayacak en önemli seneleriniz olacak ve mesleğe hazır olmanız daha da kolaylaşacaktır.
“Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.”
Özel Nişantaşı Polikliniği Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Prof. Dr. Serdar DAĞ’a ve Klinik Direktörü Sayın Yeşim ALKAN’a destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum.
Batuhan Karadaş – Özel Nişantaşı Polikliniği Doctors Hair Center Sağlık Turizmi Sorumlusu, Sağlık Hizmetleri Asistanı ve Medikal Çevirmen