İletişimin hızla ivme kazandığı, mektupların, faxların dünyasından çoğunlukla elektronik mesajlaşma ile iletişim sağladığımız günümüz dünyasına doğru ilerlediğimiz bir dönemden geçiyoruz. Yazı dilinin mimikleri var artık, ifadelerimizi, duygularımızı onlarla karşı tarafa iletiyoruz, emojilerle!
İletişim, hele ki doğru iletişim, insanların her daim en büyük ihtiyacı olmuştur. Su kadar, ekmek kadar hayati bir mesele aslında; evde küçük kardeşimizle, okulda öğretmenimizle, iş yerinde patronumuzla, hastanede doktorla, sokakta bir kediyle dahi iletişim kurmanın önemi; doğru ifadeyi, sükuneti, anlaşmayı sağlar. İletişim çok yönlüdür, konuşmak ise en temel edinimdir. Bu temel iletişim unsuru ile ilişkili onlarca etken vardır. Doğru telaffuzun, konuşma hızının, ses yüksekliğinin ve dahası bir sürü etkenin varlığının yanı sıra mimik ve jestler belki de kendimizi doğru ifadenin kilit noktasıdır. Ağızdan çıkan lafın ağırlığını mimikler belirler çoğu zaman, örneğin bir çocuğa yüksek ve sert bir ses tonuyla kötü bir şeyler söylerken eğer yüzümüz o kadar da sert bir ifade almıyor ve gülümsüyorsak ifademiz karşıya olumlu olarak geçer ve çocuk da bize gülmeye başlar yahut tam zıttı, dile getirdiğimiz şey her ne kadar olumlu olursa olsun sert bir mizaçla söylendiğinde olumsuz algılanır, belki de çocuk ağlamaya başlar bir süre sonra, buradan yaptığımız çıkarımla iletişimin baş tacı olan deyimi; “Söz gümüşse, mimik altındır.” Şeklinde dönüştürsek çok da atıl kalmaz herhalde. Konuşma haricinde yazılı iletişim, mesajlaşma da her alanda her daim kullandığımız temel bir iletişim yoludur. Tanıdığımız veya fiziksel olarak hiç tanımadığımız birisiyle dahi mesajlaşma yoluyla iletişime geçiyoruz, seçtiğimiz doğru kelimelerin önemiyle beraber cümlelerimizi konuşturan imgeler bazen hayati öneme sahip oluyor. Günümüzde ise sözlü iletişimin anahtarı olan mimiklerin yerini, sözsüz, yazılı iletişimde emojiler aldı. Konuşurken tonlama ile ifademizi istediğimiz yere çekiyorken yazıların sesinin olmayışı yanlış anlamalara sebep olabilir ama yazdığımız cümleleri emojilerin desteğiyle konuştururuz. Emojiler yazıya tonlama, vurgu getirir. Evet, doğal ifadelerin gücüyle eşitleyemeyiz onları belki ama olumlu etkisini, ironi yaptığımız cümlenin sonuna koyduğumuz emoji ile kavrayabiliriz. Nitekim, “Elbiseyi de gerçekten çok beğendim.” ile “ Elbiseyi de gerçekten çok beğendim. 😒” arasında büyük bir fark vardır. Kullanılan bu emoji ile cümleleri okurkenki ses tonunuz hemen değişti değil mi? Evet, emojilerin sesi vardır! Belki bu emojiyi kullanmasaydık devamında getirdiğimiz olumlu, olumsuz cümleler ilk cümlenin kastını belirleyebilirdi ama daha hızlı bir etkileşim için emojiler elektronik mesajlaşmanın kilit noktası olmuştur. Tıpkı jest ve mimikler gibi bazı emojilerin de yorumu ülkeden ülkeye kültürden kültüre farklılık gösterebiliyor, zaten dillerin zenginliği de bundan ibaret değil mi? Farklılıklar, yorumlar ve yüklediğimiz anlamlar… Online hayatın yeni evrensel dili emojiler! Her daim gülen emojiler kullanmanız dileğiyle, emojiniz bol kalp emojileriniz çok olsun.
Bonus bilgimizi söylemeden geçmeyelim; yaklaşık 20 yılı aşkın bir zaman evvel Japon bir Tasarımcı tarafından hayatımıza sokulan emojilere ithafen; 17 Temmuz, Dünya Emoji günü olarak kutlanmaktadır.