İsmini daha önce belki de hiç duymadınız ama kendisi zamanında yaygın olan lohusalık hummasını önleyen bilim insanı ve antiseptikle el yıkamanın mucidi. Politik yaklaşımı yüzünden ve hastane müdürünün Semmelweis’ın icadını hoş karşılamamasından dolayı ruhsal problemler yaşayıp, toplum içinde tuhaf davranışlar sergilemeye başlayan Semmelweis’ın adı birkaç ünlü dergi dışında hiçbir yerde karşımıza çıkmıyor. Bu zorlu günlerde temizlik, özellikle de el temizliği hepimizin salgından korunmasını sağlayacak en etkili yöntemlerden biri. Semmelweis da bu şekilde adının duyulacağını ummazdı fakat dünya için, insanlar için yaptığınız her bir hamle bir gün geliyor ve ortaya çıkıyor. İlk keşfedildiğinde olması gereken değeri görmese de zamanla insanlar tarafından değeri fark edildiğinde yeni bir çağın kapılarını açıyor ve keşfiniz ayakta alkışlanıyor.
19. yy sömürgeciliğin ortadan kalktığı, endüstri devrimlerinin de gerçekleşmesiyle birçok göç hareketinin olması ve üretkenliğin, bolluğun, kazançların çoğaldığı bir dönemdi. Tabii ki her bir hareket, eylem tıpkı buluşların zamanla karşıt değerini bulması gibi belli sonuçlar doğurmuştur; salgınlar, savaşlar, açlık, krizler… Dünyanın akışkanlığına insanlar bir şekilde uyum sağlamış ve sorunların birlikte üstesinden gelerek nesillerini devam ettirmiş, tarihlerini yazmışlardır. 19. yy.da lohusalık enfeksiyonu annelerin kabusuydu ve ölüm oranları gün geçtikçe artmaktaydı. Semmelweis ise o dönemde el yıkama alışkanlıkları üzerine çalışmalar yapıyordu. Aynı zamanda kendisi antiseptik prosedürlerin öncüsü olarak da biliniyor. Önce 1 sene Viyana Üniversitesi Hukuk fakültesinde okuyan Semmelweis sonrasında doktor olmaya karar vererek aynı üniversitede tıp eğitimi aldıktan sonra Viyana Hastanesinde çalışmaya başladı. Genç doktorun yakın arkadaşı Kolletschka’nın kan zehirlenmesinden hayatını kaybetmesi sonrası Semmelweis doğum sırasında ve doğumdan sonra sıkıntı çeken kadınlarla arkadaşının aynı semptomlara sahip olduğunu tespit etti. Bunun üzerine kadavralarda bulunan ve “zehir” diye adlandırdığı maddelerin klinikteki hamilelere bulaşıp lohusalık hummasına neden olduğunu düşündü. Genç doktor tüm öğrencilerin otopsi işlemlerinden sonra ellerini bir klor çözeltisiyle yıkamalarını istedi ve bu yöntemin gerçekten etkili olduğu ortaya çıktı. Doğum yapan kadınların ölüm oranı neredeyse 10 kat azalmıştı.
İşte Koronavirüs salgınıyla mücadele etmeden önce adını dahi hiç duymadığımız Semmelweis’ın bilime ve bizlere kattıkları… Milyonlarca kadının hayatını kurtaran ve maalesef akıl hastanesine yatırılan Ignaz Semmelweis’a çok şey borçluyuz.
Bilimle ve sağlıkla kalmanız dileğiyle!
Teşekkürler Semmelweis!
Kaynakça: