Sizlere bölüm hakkında fikir vermek ve güzel bir başlangıç yapmanıza yardımcı olmak adına Macarca Dilbilimci Engin ÜNGER ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızı gururla sunuyoruz.
Merhaba Engin Bey, hoş geldiniz. Farklı bir kültür ve dünya görüşü sunan bir bölümden mezun oldunuz. Bilgilerinizi yeni arkadaşlarımızla paylaşma teklifimizi kabul ettiniz, teşekkür ederiz. Bölümü yeni kazananlara neler önerirsiniz?
Bölümü yeni kazanan arkadaşlarımın, kazandıkları okulun ve bölümün değerini anlamaları için bir ön araştırma yaparak eğitimlerine başlamalarını tavsiye ederim. Zira Hungaroloji Bölümü ve DTCF, ilk gittiğimde tarihi ve diğer birçok yanıyla beni şaşırtmıştı. Macar Dili çok kolay bir dil olmamakla birlikte bizim gibi sondan eklemeli bir dil olduğu için gayet eğlenceli bulacakları bir dildir. Başlarda mutlaka zorlayacak ama zamanla sevilecek bir dil. Bölümle alakalı olarak, özellikle Macar tarihi ve edebiyatı hakkında mutlaka bilgi sahibi olunmalı; mümkünse bu alanda birkaç kitap okuyup bölüme başlanmalı. Fakültede dile olduğu kadar edebiyat ve tarihe de oldukça önem verilmekte.
Gizemli bir bölüm olduğunu seziyorum bu anlattıklarınızdan. Peki, buradan yola çıkarak kitap konusuna girmek istiyorum hemen. Bu yaz hangi kitaplar okunursa bölümde görülecek öğrenim boyunca fayda sağlar?
Zamanla alakalı strese kapılmadan keyifle okunabilecek, değerli bölüm hocalarımızın gerçekten çok kaliteli çevirip dilimize kazandırdıkları kitapları okuyarak başlayabilirler. Internet üzerinden bu kitaplara ulaşabilir hatta bazı kitap evlerinden de alabilirler. Bunun yanı sıra Macar Edebiyatı’nda dünyaca ünlü olup benim de tez çalışmam olan Nobel ödüllü yazar Imre Kertèsz‘in herhangi bir kitabından başlayabilirler.
Evet, kendisi 2002 yılında ‘Kadersizlik’ adlı romanıyla Nobel ödülünü almıştı hatırladığım kadarıyla. Derslerde yardımcı olması ve üniversite yılları boyunca katkı sağlaması açısından tavsiye edeceğiniz yardımcı kitaplar var mıdır?
Bölüm, ülkemizde tek olduğu için gerek ülkemizde gerekse Macaristan’da çok değer görmektedir. İki ülkenin de eğitim için sağladığı karşılıklı bursları mevcut ve bu konuda çok yardımcılar. Bunun yanı sıra ulaşabileceğiniz gramer ya da Dilbilim kitabı için okula gittiğinizde bölüm hocalarının kendi yazdıkları kitapları şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca onların da tavsiyelerinden yararlanıp önerdikleri kitapları alabilirsiniz. Özellikle Bölüm Başkanı Sn. Naciye Güngörmüş‘ün kaleme aldığı Dilbilim kitabı ve Macarca-Türkçe, Türkçe-Macarca sözlükler, eğitim süresince ve sonrasında çok faydalı olacaktır.
Peki, bölümde bazı Macarca dersler de olacaktır illa ki. Yeni kazanan birinin Macarca dersleri iyi anlayabilmesi için gerekli dil düzeyi nedir?
Dışarıdan öğrenmenin neredeyse imkansız olduğu bir dil söz konusu olduğu için bölüme başladığınızda sıfırdan öğretilecek, eğitmenler de bunun bilincinde olduğu için sizlere sabırla ve saygıyla yaklaşacaklardır. Ayrıca ana dili Macarca olan eğitmenler de bölümde mevcut ve bu durum artı bir istisna olarak dili doğru öğrenmenizi ve hatta daha da sevmenizi sağlayacaktır.
Son olarak, Engin Bey, genel kültür edinimi açısından yeni arkadaşlarımıza neler önerirsiniz?
Bölüme başlamadan önce Macar tarihini, Macarların nereden geldiklerini, anayurtlarını, Türklerle olan ilişkilerini, dil devrimini, Osmanlı’dan geçen ve hala kullandıkları Öz Türkçe kelimeleri (ki bunlar sizi çok şaşırtacak) araştırabilirler. Bunun dışında, dünyaca ünlü Macarlar ve keşifleri, tarih boyunca bizlerle olan münasebetleri ve tüm Avrupa’nın önünde her zaman bir kalkan görevi gören bu milletin tarihini incelemek ve araştırmak gerçekten keyif verici olacaktır.
Engin Bey, çok teşekkür ederiz. Macarlar aslında gerçekten bizimle iç içe ve Türkleri çok seven bir millet. Kültürleri de bize sıcak gelmekte ve gidenler hemen alışmakta. Umarız verdiğiniz bilgiler nice genç yollar aydınlatır.
KAYNAK