Bir arkadaşınızla İnternette mesajlaştığınızı düşünün. Arkadaşınızın söylediği çok komiğinize gitti. Peki ya bu durumda tepkinizi nasıl verirsiniz?
‘Bu gerçekten çok komik!’ ya da bu tepkiyi günümüzde daha iyi yansıtan LOL (Laughing out loud), ya da gerçekten çok komiğinize gittiyse şunu da tercih edebilirsiniz; “hahahaha”. Yani bir şekilde kahkahayı aktarmanın bir yolunu bulursunuz. Peki İnternette sohbet ederken bizler de bazen İngilizcedeki gibi gülüyorsak, diğer dillerde insanlar klavyede nasıl gülüyorlar?
Tayca: 55555
Taylandlı bir arkadaşınız yaptığınız paylaşıma 55555 şeklinde yorum yaptıysa buradan onun güldüğünü anlayabilirsiniz. Çünkü Taycada, 5 sayısı “ha” olarak telaffuz edilir – yani “hahahahaha” deyince, Tay konuşmacıları bazen “55555” yazabilmektedir.
Japonca: www
Japoncada gülmek için“warai” olarak ifade edilen, “kanji” karakteri 笑 kullanılır. Warai internette sohbette kullanılırken w olarak kısaltılır. Japoncada çok gülmek istiyorsanız, wwww şeklinde gülebilirsiniz.
Çince – Mandarince: 哈哈 , 呵呵
Çincede xiào shēng olarak telaffuz edilen 笑声 şeklinde yazılan, Mandarincede hā hā olarak telaffuz edilen 哈哈 şeklinde yazılan, he he olarak telaffuz edilen, 呵呵 şeklinde yazılan kelimeler internette sohbet ortamında gülerken kullanılmaktadır.
İlginç bir şekilde, Mandarin’deki 5 rakamı “wu” olarak telaffuz edilir. Bu da, Thai’nin “55555” inin, Çince’de “wuwuwuwuwu” olarak yazılacağı anlamına gelir. 8 rakamı “ba” olarak telaffuz edildiğinden, Çinli konuşmacılar bazen de veda ederken “88” veya “ba ba” (“bye bye”) yazarlar.
Korece: kkkkk veya kekekekeke
Korece ㅋㅋㅋ veya 크크크’ den gelen, İngilizcede ‘hahaha’ anlamına gelen keu keu keu yazılır.
İspanyolca: jajaja
İspanyolcada j, h olarak telaffuz edilir. Bu yüzden İngilizcedeki hahaha gibi İspanyolcada da jajaja yazılır.
İngilizcedeki “hahaha” gibi;
Yunanca : xaxaxa
İbranice: xà xà xà veya חָה־חָה־חָה
Brezilya Portekizcesi: huehuehue, rsrsrsrs
Danimarkaca: ha ha, hi hi, hæ hæ, ho ho, ti hi
İzlandaca: haha, hehe, híhí
Rusça: haha ‘хаха’, hihi ‘хихи’
Fransızca: hahaha, hihihi, hohoho, MDR
Fransızcada, İngilizceye çok benzeyen kahkahalar kullanılır. Ayrıca, birçok dildeki gibi, güldüğünü göstermek için evrenselleştirilmiş “LOL” kullanır. Fakat Fransızcanın da daha keyifli bir kısaltması vardır: LOL’un Fransızcadaki eşdeğeri MDR’dir, bu da “mort de rire” yani “gülmekten ölmek” anlamına gelir.
Kaynakça
Görsel