Telaffuz başımızın belası. Yıllar geçmiş, teknoloji kendini aşmış ama zaman gelir bizim dilimiz tutulur, bir türlü dönmez olur. Telaffuz bazılarında sosyalleşme eksikliğine bağlı olarak eksik kalır, bazılarında ise kendi lehçesi ağır basar ve sesleri çıkaramaz. Bazıları da var ki İngilizceyi nereden öğrendiyse hiçbir şey anlamazsınız.
Gelin o bazılarınızın ciddiye alacağı şeylerden konuşalım.
Bu yazıyı Sakarya Üniversitesi Çeviribilim öğrencileri ve Sakarya Üniversitesi Çeviri Topluluğu – SAÇEV için derledim.
Konuşmayı Taklit Etme ve Rol Modeller
Ana dili İngilizce olan ve konuşmasını beğendiğiniz kişilerin konuşmalarını taklit edebilirsiniz. Shadowing denen bu pratik telaffuzunu geliştirmenizde size çok yardımcı olacaktır.
Youtube ve Podcast’ler
İnternet diğer bilgi türlerinde olduğu gibi telaffuzda da çok büyük bir kaynaktır. Özellikle Youtube’daki videolarda telaffuzun farklı yönleri anlatılmaktadır ve tamamen ücretsizdirler. Podcast’lar yine internette ücretsiz olarak bulup bilgisayarınıza veya ipod’unuza indirebileceğiniz ve telaffuzunu geliştirecek olan ses dosyalarıdır.
Kendi Konuşmanızı Kaydedin
Telaffuzu geliştirmek için bir başka mükemmel pratik kendi konuşmanızı kaydetmek, sonrasında da kaydınızı, yani kendi sesinizi dinlemektir. Bu çalışma için bir okuma parçasını her gün okuyup kaydetmek şeklinde bir çalışma da yapabilirsiniz. Böyle bir çalışma telaffuzunuzun her gün ne kadar iyileştiğini size gösterecektir.
Her Gün Podcast Dinlenmek
İnternetten indirebileceğiniz podcast’leri arabada, otobüste, evinizde veya sizin için uygun olan her yerde dinleyebilirsiniz. Bunun için Google’da “podcasts pronunciation” şeklinde bir arama yapmanız yeterlidir. Eğer bu podcast’ler ana dili İngilizce olan kişiler tarafından yapılmışsa beyninizin otomatik olarak İngilizce telaffuza alıştığını fark edeceksiniz.
Tonlama
Dikkatinizi ister verini ister vermeyin dilin müzikal tarafı iyi telaffuzun vazgeçilmez bir unsurudur. Bunu anlamak veya fark etmek için müzisyen olmanız gerekmez. Mırıldanarak konuşmak durumunda olsanız nasıl sesler çıkarırdınız? Dilin melodik kalıbının farkında olmak önemlidir. Bu uygulama bir stratejiden çok bir yaklaşık biçimidir ve sürekli bir farkındalığı gerektirir.
Her Gün Yüksek Sesle Okuma Yapın
Bu çalışma özellikle dilde belli bir aşamayı geçmiş ve bir ölçüde doğru telaffuzun ne olduğunun farkında olanlar için tavsiye edilir. Zira yanlış telaffuzla sadece yanlış olan güçlendirilmiş olacaktır. Bu çalışma için her gün 10 veya 15 dakikalık bir süre için yeterlidir. Haftada sadece birkaç defa dahi olsa yapılacak böyle bir çalışma, telaffuzunuz son derece hızlı bir şekilde iyileştirecektir. Audio Book (Sesli Kitap) dinlerken söylenenleri yazıdan tekrarlamanız da son derece etkili bir çalışma olacaktır.
Ben ne mi yapıyorum: Özellikle telaffuzu iyi olmayan turistlerle uzun muhabbetten kaçıyorum. Yabancı şarkı dinlerken hem playback yapıp söylüyorum, hem çevirisini yapıyorum. Ayrıca yabancı kanallardaki yarışmaları izliyorum ve telaffuzlarına dikkat ediyorum.
Genç çevirmenlere selam olsun.
Kaynaklar: