Bireyi, iyi bir dil öğrencisi yapan nedir? Diğerlerinden farklı olarak bazı insanlar bu konuda nasıl kolayca gelişim gösteriyorlar? İyi bir dil öğrencisinin mutlak özelliklerini sizler için derledik.
Tıpkı iş sektörü veya hayatın diğer alanlarında başarılı olan insanların belirli ortak özellikleri olduğu gibi dil öğreniminde öne çıkanların da bazı ortak yanları var. Yine diğer tüm alanlarda olduğu gibi yabancı dil ediminde de kimse kimseden üstün doğmuyor. Düzenlediğimiz özellikler, her bireyin davranış haline getirip uygulayabileceği şeyler.
1)Denediğinde ve hatta başaramadığında utanç duymaz.
İyi bir dil öğrencisi, her şeyden önce, risk almaktan ve başarısız görünmekten korkmaz. Yabancı dil öğreniminde insanların en çok çekindiği durumlardan birisi; hata yaptığında ya da yanlış telaffuz ettiğinde dışardan nasıl görüneceğidir.
Bu noktada dil öğrencilerinin, başkalarının onunla ilgili ne düşündüğünü önemsememesi ve nasıl görüneceğine bakmaksızın maksimum çaba göstermesi devreye giriyor. İşte bu nedenle hızlı ilerleme, daha çok insan ilişkisi ve kültürel deneyimlere sahip oluyorlar.
2)Eğitim materyallerinde iyi ve kötü kaynak ayrımı yapabilir, getirisi olmayacak materyallerin farkındadır.
İyi bir dil öğrencisi bilir ki; eğitimsel bir şey açıkça ifade edilmek yerine dolaylı olarak uzatılmış ve size ‘anlatmak’ yerine sizi ‘anlamak zorunda’ bırakmışsa bu sadece zaman kaybıdır.
Bununla ilgili olarak iki temel kural:
a)“Eski materyaller kalitesizdir.” diye bir şey yok. (En iyi dil kitaplarının bazıları 19. yy’da yazılmıştır.)
b)Fiyat ile kalite her zaman doğru orantılı değildir. (Piyasadaki kalitesiz kitapların çoğu, değerinden fazla fiyata satılmaktadır.)
Bilinçli bir dil öğrencisi, parasını hangi kaynaklara yatıracağını bilir. Üzerinde “master” yazan her kitabın kaliteli olmadığını ve “.. günde anadil seviyesinde yabancı dil konuşun.” sloganı hazırlayan her kursun da fayda sağlamayacağının bilincindedir.
3)Sıkıcı bir süreç ya da durumu son derece eğlenceli bir hale getirebilir.
“Balayı” olarak da adlandırılabilecek, motivasyon ve yeniliğin zirvede olduğu başlangıç seviyesinden sonra dil öğreniminde genellikle sıkıcı bir süreçle karşılaşılır. Bu süreçte, çok da bir şey öğrenilemediği düşüncesi oluşur. Oysaki yanlış olan tek şey bu düşüncenin kendisidir. İyi bir dil öğrencisi, gelişimi devam ettirebilmek adına yaratıcı ve eğlenceli çözümler bulur.
4)Yoğun çalışma temposuna rağmen insan ilişkilerine zaman ayırır ve pratik yapar.
Burada iki farklı boyutta ele alalım konuyu; birincisi, herhangi bir işe ciddi olarak kendinizi adadığınızda ister istemez dışardan soyutlanır, insan ilişkilerinize ara vermek durumunda kalırsınız. İkincisi, özellikle ülkemizde, yabancı dil öğrenimi deyince akıla hemen dil bilgisi konuları, okuma kitapları vs gelir. Ancak dil öğreniminin 4 temel yapıtaşından biri olan ‘konuşma’, nihai hedeftir ve buna zaman ayrılmalıdır.
Odak noktanıza yönelik uzun süreli konsantrasyon önemlidir ama asosyalliğe varacak ölçüde soyutlanmak, hedefe ulaşmak açısından zararlı ve zaman kaybettirici olabilir. İyi bir dil öğrencisi, çok yönlü konsantrasyon sağlayabilir.
5)Dil öğreniminin zaman aldığını bilir ve bunu sorun olarak görmez.
Dil öğrenimi genellikle uzun süreli bir eylemdir. İyi bir dil öğrencisi bunun, modunu düşürmesine izin vermez ve hızlı bir ilerleme kaydetmese bile süreci yarı yolda bırakmaz. Hedefine her gün zaman ayırır ve acele etmeksizin sürecin tadını çıkarır.
6)Bulunduğu noktadan gurur duyar ancak daha iyi olabilmek için uzun ve zorlu bir yolda olduğunu bilir.
İyi bir dil öğrencisinin en önemli özelliklerinden birisi; güçlü ve zayıf yönlerini değerlendirebilmesi ve yapıcı öz eleştirilerde bulunmasıdır. Öğrenme metodu işe yaramıyorsa pes etmek veya ısrarcı olmak yerine iyileştirme yoluna gider. Yöntemleri onu başarıya ulaştırsa bile diğer insanların fikir ve önerilerine daima açıktır.
7)“Bilmiyorum” demez; tahmin eder.
Dört temel beceriden biri olan dinleme, tahminde bulunmanın en zor olduğu beceridir. İnsanların ne söylediğini anlamak ciddi bir zaman alır. Her dil öğrencisi, bir dönem, ne söylenildiğini ya da bir metinde ne yazdığını,sahip olduğu sınırlı kelime bilgisiyle içerikten çıkarmak zorunda kalır.
İyi bir dil öğrencisi, sağduyusunu kullanarak mantıklı sonuçlara ulaşabilir ve açıklamaya ihtiyacı olduğunda sormaktan korkmaz.
8)Önemli olanı bilir ve ihtiyacı olmayan şeyler üzerinde zaman kaybetmez.
Bir çok eğitim materyal ve kursuyla ilgili sorun şu ki; öğrettikleri şeyin çoğu, pek çok kişi için ya alakasız ya da gereksiz. İyi bir dil öğrencisi, ihtiyaçlarının farkındadır ve değerli zamanını kaybetmez. Kendisi için önemli ve gerekli olana odaklanır. Konuşma becerinizi geliştirmeniz gerekirken okuma-yazma dersleri alıyorsanız yanlış hedef ve yoldasınızdır. Mantıklı bir öğrenci, kendisi için önemli alanlara odaklanır; herkes için tek tip eğitim öngören kurslara değil.
9)Öğrendiklerini kullanabileceği alanlara yatırım yapar.
İyi bir dil öğrencisi, bilgi ve becerilerini sınayabileceği ortam ve yöntemler oluşturur. Örneğin; bir kuaföre gittiğinizde ihtiyacınız olacak kelime ve kalıpları öğrendikten sonra gidip istediğiniz işlemi yaptırın. Yurtdışında değilseniz ve böle pratik ortam olanağınız yoksa Skype üzerinden dil değişim partneri bularak önceden belirlediğiniz bir konu üzerinde konuşabilirsiniz.
10)Hatalarını “büyük yanlışlar” yerine “küçük zaferler” olarak görür.
İyi bir dil öğrencisi, yanlışlarını, başarı yolundaki adımlar olarak düşünür. Birisiyle konuştuğunuzu düşünün; kelimeleri unuttunuz, dilbilginiz iyi değildi, söylenenleri de anlamıyorsunuz… Bu durumda kötüye gitmiş değil, ilerlemiş oluyorsunuz. Her bir yanlışınız, sizi, bir dahaki sefere aynı yanlışı yapmamaya yönlendiriyor ve eksiklerinizi belirlemiş oluyorsunuz.
11)Pes ederse, insanların bunu fark edeceğini bilir.
Burada bahsettiğimiz şey, “hesap vermek” değil. Şöyle bir alıntıyla özetleyelim başlığımızı: “Dışarıya söz verdiğinizde geri dönüş yoktur. Kendinizi ve diğerlerini hayal kırıklığına uğratmak istemezsiniz. Açıkça ifade ettiğinizde, sözlerinizin arkasında durmanız daha muhtemeldir.”
Başarılı dil öğrencileri bilirler ki; önemli bir şeye başlamak ve başarıya yönelik kararlılığıgöstermek, en büyük motivasyondur.
Kaynak