Teknoloji geliştikçe her alanda hayatımızda önemli bir yer almaya başlamıştır. Günümüzde özellikle cep telefonlara olan bağımlılığımız tartışılamaz bir boyuta ulaşmıştır. Öyle ki telefonumuz bozulduğunda hayatımızda bir eksiklik hissediyor yerini başka uğraşlarla veya araçlarla dolduramıyoruz. Evet, hayatımızı birçok alanda kolaylaştırdığı tartışılmaz ancak teknolojin gelişimi ve kullanımı arttıkça yeni hastalıklar da ortaya çıkmaktadır.
Hayalet Titreşim Sendromu Nedir?
Hayalet titreşim sendromu, kişi telefonun titrememesine rağmen titreme sanısına kapılma durumudur. Bu sendrom, aynı zamanda Hayalet Arama ya da Titreşim Atak (vibranxiety) olarak da tanımlanmaktadır ve günümüzde bu durumu yaşayan insan sayısı oldukça fazladır. Bağımlılık yaratan cep telefonları nedeniyle insan beyni, kişinin doğrudan düşünmesiyle olmasa da dolaylı olarak devamlı bir arama, mesaj veya sosyal medya hesaplarından bir bildirim geldi sorgulamasını yapmaktadır. Bu durumu yaşayan kişiler telefona arama, mesaj veya bildiri geldiğini düşünerek belirli aralıklara sürekli olarak telefonlarına bakma ihtiyacı hissederler. Bunu tetikleyen unsur ise kişinin bir titreşim hissettiğini sanmasıdır.
Uzmanların Açıklamaları
Psikoloji Uzmanlar tarafından araştırma konusu olan bu durum çeşitli nedenlerle açıklanmaktadır.
Bir Uzman tarafından yapılan açıklamaya göre, insan beyni doğası gereği istekleri doğrultusunda bir şema oluşturmaktadır. Bu durumda bu istek, telefonun titremesi durumudur. Kişi bu doğrultuda bir beklentiye girdiğinde beyin etrafında oluşan sesleri yanlış algılayarak reel hayatta gerçekleşmeyen olayı gerçekleşiyormuş gibi algılamasına neden olmaktadır.
Ancak başka bir görüşe göre cep telefonları, kullanım halinde olmadığında da gönderip aldığı sinyallerin sinir uçlarımıza deyip titreşim hissetmemizi sağlaması nedeniyle bu sendromun, hayalet olmadığı sadece elektriksel bir olay olduğu savunulmaktadır.
Peki, ne yapmalı?
Yapılacak ilk işlem telefonunuzun titreşim özelliğini tüm uygulamalar için kapatmaktır. Bir sonraki adım ise, telefonunuza olan bağımlılığınızı azaltmak ve telefonunuzun hayatınızın önemli bir yerine konumlandırmaktan ziyade işlerinizi gerçekleştirmek için sadece bir araç olarak görmektir.
Kaynak