Bıcır bıcır konuşan, size sorular soran, hikayeler anlatan, üstüne bir de çay söyleyen minikleri kim sevmez ki? Peki ya onlarla sohbet etmenin çocuklarınızın beyin gelişimini desteklediğini ve dil becerilerini geliştirdiğini söylesek? Daha doğrusu bunu biz değil, McGovern Enstitüsü‘nün bilim insanları söylese…
Yapılan araştırmaya göre 4-6 yaş aralığındaki çocukların büyükleriyle olan iletişimleri ne kadar kuvvetliyse beynin konuşma üretimi ve dil işletiminde etkin olan Broca bölgesi de o kadar aktif oluyor. Farklı sosyo-ekonomik geçmişe sahip çocuklar iki gün boyunca uyandıkları andan itibaren yatağa girene kadar bir kayıt cihazı taşıdılar. Çocukların kaç kelime duyduğu, kaç kelime konuştuğu ve bir yetişkin ile aralarında kaç kez ”konuşma” geçtiği kaydedildi.
Karşılaştırılan beyin taramalarında gerçekleşen konuşma sayısının; kelime bilgisi, dil bilgisi, sözel muhakeme gibi dil becerilerini ölçen testlerdeki başarıyla yakından ilişkisi olduğu ortaya çıktı. İnteraktif konuşma, çocukların karşısındaki kişiyi anlama ve düzgün şekilde karşılık verme gibi iletişim becerilerinin gelişmesine katkıda bulunuyor.
Ayrıca, yüksek gelirli ailelerin çocuklarının daha fazla dile maruz kaldığı tespit edilse de daha düşük gelirli ailelerin çocukları ineraktif iletişim içerisinde oldukları taktirde diğerleriyle benzer dil becerileri gösterdiler. Konuyla ilgili beyin ve biliş bilimi profesörü ve aynı zamanda araştırmanın kıdemli yazarı olan John Gabriel sosyo-ekonomik durumlara bakılmaksızın karşılıklı konuşmanın esas fark yaratan husus olduğunu vurguladı. Yani önemli olan çocuklarla monolog değil diyalog kurabilmek.
Araştırma 4-6 yaş grubundaki çocuklar arasında yapılsa da bilim insanlarına göre daha erken yaşlarda da birtakım sesler çıkararak veya surat ifadeleri kullanarak benzer faydaları sağlamak mümkün.
Tamamen ücretsiz, son derece kolay, hem çocuklarla vakit geçirip bağınızı kuvvetlendirecek hem de onların gelişimine katkıda bulunacaksınız!
Çocuklarınız ile keyifli sohbetler dileriz! :)
Kaynak