Hep üniversitedeki öğrencilerin gelecek hakkında neler düşündüklerini ve beklentilerinin neler olduğunu sorgulayıp durduk. Aslında daha da derinlere inip henüz o aşamaya gelmemiş ve o aşamanın ilk basamağı olan sınav için gece gündüz çalışan gençlere mikrofonu uzattık. “Dilciler” gelecekteki üniversite eğitimlerinden neler bekliyor? Gelin hep birlikte bakalım!
Sadece geniş çaplı bir soru yönelttik ve dileklerini, beklentilerini ve hedeflerini dile getirmelerini istedik. Aşağıda dilci gençlerimizin dileklerini paylaşıyoruz. Sorumuz tam olarak şuydu:
”Üniversitenizden dil eğitimi üzerine size neler katmasını istiyor ve sizi hayata nasıl yönlendirmesini bekliyorsunuz? Bunun yanı sıra sizce buradan mezun olduğunuzda neleri biliyor olmalısınız?”
Gittiğim üniversitede hep İngilizce konuşmak istiyorum. Okuduğumuz Anadolu Lisesinde konuşma dersimiz yok. Konuşmaya ayırabileceğimiz derslerin de olmasını isterim. Hep gramerden ilerlememiz bazen sıkıcı olabiliyor. Mesela konuşmayı öğrenebilmemiz için farklı ülkelere gidip oralarda eğitim almak isterdim. Öğreneceğimiz kelimeleri günlük hayattan örneklerle birebir yaşayarak daha iyi öğreneceğimizi düşünüyorum. Paragrafları sözlük yardımıyla çevirerek değil doğrudan okuduğum gibi anlayabileceğim bir düzeye gelmek istiyorum.
Nevruz ÖZTÜRK, Dil Sınıfı Son Sınıf Öğrencisi
Gittiğim üniversitede aldığım eğitimle yabancı kelimelerin doğru telaffuzlarını öğrenmek ve cümleleri tam olarak anlayabilmek isterdim. Başka ülkelerin geleneklerini ve yemeklerini öğrenmek, kültürlerini bilmek isterdim. Aldığım dil eğitimiyle okuduğum her şeyi tam olarak anlayabilecek seviyede olmak isterim. Kendimi daha iyi yerlere getirebilmek için dil bakımından sunulan hizmetlerden yararlanmak ve daha çok çalışmak isterim. Üniversiteden mezun olduğumda ise İngilizceyi tam anlamıyla öğrenmiş olmak isterdim. Böylece başka ülkelere gidebilme şansım da çok yüksek olacaktır. Örneğin doğduğum ülkede iş imkanı bulamama durumunda dil bilmek başka ülkelere açılabilme şansı verecektir bana. İngilizce bilmek geleceğim için çok önemli bir faktör. Yaz tatilini de otellerde tercümanlık yaparak geçirebilirim.
Vural ÇELİK, Dil Sınıfı Son Sınıf Öğrencisi
Benim düşünceme göre üniversitede konuşma dersleri fazla olsa bizim için iyi olur çünkü lise döneminde hiç konuşma yapmadık, gramer bilgimiz var ama diyalog kurmakta zorlanıyoruz. Bol çeviri yapmak ve bol bol yabancı dilde kitaplar okumak üniversitede bize çok faydalı olur. Kelimelerin unutulmaması için konuşmayla pratik yapılması gereklidir. Üniversitede başka ülkelerden gelen öğrencilerle arkadaş olabilmemiz ve yabancı dilde konuşmamız çok yararlı olur. Ayrıca grupça yurt dışına geziler de düzenlenirse bunun konuşmamız açısından çok faydalı olacağını düşünüyorum. Öğrencilere yabancı dilde makale yazdırılabilir ve böylece kelimeler ve yabancı dilde yazım kuralları çabuk öğrenilir. Ayrıca bu makalelerle bir kelimenin isim, sıfat ve zarf halleri de pekiştirilmiş olur. Mezun olduğumuzda gramer bilgimizin çok iyi olmasında yarar var çünkü gramer cümle kurarken çok yardımcı olacaktır. Ancak sadece gramer değil konuşma hususunda da çok iyi olmamız gerekiyor. Son olarak yabancı dilde kitap okuma alışkanlığını edinmemizin de bize çok yardımcı olacağını düşünüyorum.
Filiz BOZBUĞA, Dil Sınıfı Son Sınıf Öğrencisi
Kaynakça: