Tahminlere göre bugün dünya çapında 7000 dil konuşuluyor. UNESCO araştırmaları bu dillerden 2500 dilin tehdit altında olduğunu ve her ay iki dilin yok olduğunu belirtiyor.
BM Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütü UNESCO 1950 yılıyla beraber başladığı araştırmada, yok olan dil sayısının 200’den fazla olduğunu ve yaşatılmaya çalışılan her on dilden dördünün bu tehlikeyi taşıdığını açıklıyor. 21 Şubat Dünya Anadil Günü sebebiyle gündemde tekrar yerini alan, kaybolan ve kaybolmakta olan diller için yapılan araştırmalar dünya nüfusunun yüzde 40’ının ana dilde eğitimden yoksun kaldığını gösteriyor.
UNESCO’nun tehlikedeki diller atlasına göre Türkiye’de 3 dil çoktan yok olmuş durumda. Bunlar; Kapadokya Yunancası, Mlahsô ve 27 yıl önce son konuşanını kaybeden Ibıhça. Atlasa göre Türkiye’de azınlıkların konuştuğu ve yok olma tehlikesi yaşayan 15 dil bulunmakta. Dil Haklarını İzleme Belgeleme ve Raporlama Ağı DHİBRA Bu Metni Kimse Anlamayacak başlıklı bir bildiri yayımladı. Bildiride Ibıhça konuşabilen son kişi Tefik Esenç’in toprağa verilmesi ile Ibıh dilinin son izinin de kaybolduğunu açıklayan çarpıcı bilgilendirme, farklı dillerin varlığını sürdürmesinin ne kadar önemli olduğunu vurguladı. Tefik Esenç verdiği bir röportajda, gördüğü bir rüyayı anlatamadığını çünkü kimsenin Ibıhça bilmediğini söylemişti.
Hızla küreselleşen dünyamızın tüm dilleri her bir toplum ve birey için hayati diyebileceğimiz bir önem taşımaktadır. Kaybolan ve kaybolmakta olan dillerin maddi ve manevi değerini vurgulamalı ve bu dillerin önündeki engelleri kaldırarak yok olmasını engellemeliyiz.
Kaynakça: