Çin Alfabesi, dünya üzerinde konuşulan ve yazılan bir dil olmaktadır. Bu alfabenin tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Yapılan araştırmalara göre 3500 yıllık bir geçmişi olmaktadır. Yapılan kazılarda insan kemiklerinin üzerine yazılan kehanet ve büyü tılsımlarına ulaşılmıştır.
Latin alfabesindeki harfler gibi, yan yana gelerek bir kelimeyi oluşturmaz. Çin alfabesinde var olan her kelime için farklı bir harf bulunmaktadır. Geleneksel Çincenin okuma ve yazma oranı çok düşük olduğu için ve öğrenilmesi de çok zor olduğundan, 1958 yılında oluşan bütün sembolleri Latin Alfabesi’ne aktarmak suretiyle Pinyin, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından benimsenmiştir.
Çin Alfabesi Okuma ve Yazma Oranı Çok Düşük
Üniversiteyi bitirmiş bir insanın bildiği kelime sayısı, 4000 civarında olmaktadır. Eğer Çin’de basılmış olan bir gazeteyi okumak istiyorsanız en az 3000 kelime bilmeniz gerekmektedir. Çin Halk Cumhuriyeti’nde yaşayan bir edebiyat profesörünün ise 15 bin kelime bilmesi gerekmektedir.
Eğer sizler de Çin Halk Cumhuriyeti’ne seyahat edecekseniz ortalama olarak 1000 civarında sembol öğrendiğiniz zaman, rahat bir şekilde istediğiniz yere ulaşım sağlayabilir ve tek başınıza dolaşabilirsiniz.
Çin alfabesi harflerden değil, sembollerden oluşmaktadır. Alfabede oluşan sembollerin hecelerine farklı tonlar verilmektedir. Günümüzde basitleştirilmiş Çince kullanılmaktadır.
Çin alfabesi kullanılarak yazılmış olan 200 sayfa civarında olan bir kitabı okumak çok zordur. Bu yüzden kitap okuma sayısının oldukça düşük olduğu bilinmektedir. Çincede, konuşma dili kolayca öğrenilebildiği bilinmektedir fakat Çince yazı yazmanın oldukça zor olduğunu da biliyoruz. Eğer karakterler dikkatli ezberlenirse o zaman yazma da kolaylaşacaktır.
Çin Alfabesi’nin En Çok Kullanılan Dil Olması
Çin Alfabesi, yeryüzünde en fazla insan tarafından konuşulan dil olmasından kaynaklı olarak, Birleşmiş Milletler’de yasal olarak bilinen resmi dillerden bir tanesi olmaktadır. Her beş insandan bir tanesinin Çince konuştuğu bilinmektedir.
Çin Alfabesi’ndeki Lehçeler Farklıdır
Çincenin bulunduğu bölgelere göre farklı lehçeleri bulunmaktadır. Kuzey Çin’de en çok konuşulan Mandarin adı verilen Lehçe olmaktadır. Aynı zamanda da bu Lehçe, Çin Halk Cumhuriyeti’nin resmi dili olarak kabul edilmektedir. Bu alfabede hiyeroglif adı verilen yazı sistemi kullanıldığı için zorlayıcı olmaktadır. Bir insan Çince öğrenmek istiyorsa Mandarin lehçesini öğrenmesi gerekmektedir. Mandarin lehçesinde 4 farklı tonlama bulunmaktadır. Çince heceli bir dil olduğu için tonlamaya dikkat edilmesi gerekmektedir. Çin vatandaşlarından göçmen olanlarının kullandığı Lehçe ise Kantonca olmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti’nde Mandarin Lehçesi’nden sonra en çok Kantonca Lehçesi konuşulmaktadır. Çin Alfabesi’nde bulunan kelimeler, lehçelerine göre farklı ses tonları ile okunmaktadır.
Çin’de televizyon programlarının hepsi alt yazılıdır. Çünkü, telaffuz olarak farklılık gösterilse de tüm kelimelerin yazılışı aynı olmaktadır.
Önümüzdeki Yıllarda Çince Çok Önemli Olacak
Çin ekonomisi son zamanlarda büyüme hızına ulaştığı için 2020 yılında dünyanın en zengin ekonomisine sahip olacağı düşünülmektedir. Bu yüzden ülkemizde daha kolay ticari alışveriş yapılabilmesi için, Çin Alfabesi öğrenilmesi adına kurs merkezleri açılmaktadır. Ülkemizde Çince konuşan ve okuyan insan sayısı çok az olmaktadır. Bazı kurs merkezlerinde Çince öğretilmektedir.
Kaynak
Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi
51, 1 (2011) 89-106
ÇİN YAZISININ TARİHÇESİ VE ÇİNCEDE SÖZCÜK TÜRETME YOLLARI
Semine İmge AZERTÜRK