Her sene, popüler olan ve pek çok kişi tarafından kullanılmaya başlanan kelimeleri internet sözlüğüne ekleyen Merriam Webster, bu sene de tam 850 kelimeyi, sözlüğe katacaklarını açıkladı. Bu kelimelerden bir tanesi de “Dumpster Fire“.
Urban Dictionary‘de pek çok kullanıcı tarafından felaket durumlar, kimsenin uğraşmak istemeyeceği kadar zor kişi, durum ve olaylar için kullanılan Dumpster Fire kelimesine ilk olarak 2008 yılında Twitter‘da rastladığını söyleyen Merriam Webster editörü, yıllar içerisinde kelimenin kullanım hâlinde olduğundan, yıllar içerisinde kelimenin baş etmesi güç olaylar, hayal kırıklıkları yaşadıkları durumlar için kullanıldığını belirtiyor.
2010 yılına gelindiğinde yine bir Twitter kullanıcısının, kelimeyi maçı kaybeden favori takımına sinirlendiği esnada bir cümlede kullandığından (“the Kings, such a dumpster fire, worst team in the league”), böylece kelimenin artık spor alanında da kullanılmaya başladığından bahsediyor. Kelimenin asıl en çok kullanıldığı dönem ise 2016 yılındaki ABD’deki seçim dönemine rastlıyor ve bir yazar, içlerinde bulundukları durumu tanımlarken “Dumpster Fire” kelimesini kullanıyor. Böylece kelimemiz artık üzerine çokça espriler dönen bir kullanıma sahip oluyor. 2017 yılının sonlarına gelindiğinde ise, her sene olduğu gibi Merriam Webster, yıl içerisinde en çok popüler olan ve kullanım gören kelimeleri derleyip literatürlerine katmak üzere yola çıkıyor ve “Dumpster Fire” da bu 850 kelimeden bir tanesi oluyor.
Ayrıca:
Kişinin sevmediği bir yapımı gülerek veya eleştirerek izleyip bundan zevk almasını “Hate-watch“;
(bilhassa biz çeviri aşıkları için olduğunu düşündüğüm) kelime düşkünleri için “Wordie“;
Yaşlı bir kimsenin ortadan kaybolduğunu belirtmek için “Silver Alert” (eğer kayıp kişi çocuk ise, “amber alert kelimesi kullanılmakta);
Duygusal veya zihinsel kapasiteden bahsetmek için “Bandwidth“;
Bir işi daha kolay ve etkili yapabilmek için başvurabileceğimiz basit birtakım kısayol ve ipuçları için “Lifehack” kelimelerini sözlüklerine ekleyen Merriam Webster sözlüğü editörleri,
“Dil tatile çıkmadığına göre, sözlük de tatile çıkamaz!”
mottosu ile işe başladıklarını belirtmekteler.
Kaynak