Bazılarımız fark etmiştir; bazen araçların üzerinde değişik amblemler veya çıkartmalar (sticker) olabiliyor. Türkiye’de pek fazla çeşit olmamasına rağmen herkes engelli aracını veya sürücü adayı aracını tanıyabilecek bilgiye sahiptir. Peki işler Dünya’nın ta öbür ucunda, Japonya’da nasıl işliyor dersiniz? Gelin birlikte Japonya’da kullanılan araba çıkartmalarına bir göz atalım, sizin de ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.
Yeni Başlayanlar 🔰
ABD’de ehliyetinizi almadan önce, ders aldığınız sürece kullandığınız arabada koca koca sarı harflerle “STUDENT DRIVER” yazar. Bu sayede yoldaki herkes sizin usta sürücü olmadığınızı bilir ve ona göre davranırlar. Türkiye’de de durum buna benzer şekildedir, araç üzerinde “Sürücü Adayı” yazar ve aday genelde araçta yalnız bulunmaz.
Japonya’da durum böyle değildir. Ehliyetinizi alsanız bile bir yıl süreyle aracınızın hem önüne hem de arkasına yeşil-sarı renkteki “beginner” göstergesini koymak durumundasınız. Böylece yolda giderken diğer sürücüler size öncelik verir ve yardımcı olmaya çalışırlar.
Japonya’da bu çıkartmanın resmi adı 初心運転者標識 fakat telaffuz olarak şöyle dendiğinde bu çıkartmadan bahsedildiğini anlarsınız: “wakaba mark” 若葉マーク ya da “green leaf mark” . Yani sürücü olarak tabiri caizse taze yaprak olarak tanımlanıyorsunuz.
Bu çıkartma, çıkartma olarak dünya çapında insanların pek hoşuna gitmiş olsa gerek, başka ülkelerdeki normal sürücüler de arabalarına süs olarak yapıştırmaktadırlar ve ayrıca bu çıkartma bilgisayar oyunlarında da “kolay” veya “beginner” olarak zorluk seviyeleri göstermek için kullanılmaktadır.
Yaşlı İnsanlar
Araba serüvenini yavaş yavaş azaltıp artık yaşlandığınızda ve çok az araba kullanmaya ihtiyaç duyduğunuzda size başka bir çıkartma veriyorlar. Bu çıkartma Japon dilinde 高齢運転者標識 veya “koreisha mark” (kısaca: “koreisha” – “yaşlı” anlamında) olarak geçmektedir.
70 ve üstü yaşındaki sürücülerin araçlarında koreisha çıkartması olması zorunludur. Ayrıca bu çıkartma, sınırlı park alanlarında öncelik sahibi olmanıza da yardımcı olur.
Koreisha yaşlı alamına gelmekte fakat insanlar günlük yaşantılarında bundan bahsederken son bahar yaprağı, kuru yapak veya düşen yaprak derler. Tahmin ettiğiniz gibi kuru ve düşmüş yaprak aslında burada yaşlılığı simgelemektedir. 2011 yılında bu sembol sarı ve turuncu renkli göz yaşı işaretinden parlak ve renkli yonca işaretine dönüştürülmüştür. Fakat gözyaşı şeklindeki eski sembolü hala araçlarda görebilirsiniz.
Fiziksel Engelli İnsanlar
Genelde her ülkede olduğu gibi Japonya’da da engelli insanların araç kullanımına izin vardır. Fakat Amerika veya Avrupa’daki gibi mavi zemin üzerine tekerlekli sandalye kullanan bireyi gösteren işaret yerine Japonya’da 身体障害者標識 denilen dört yapraklı yoncadan oluşan bir şemsiye sembolü vardır. Bu sembol ayrıca gözle görülen fiziksel engellerin dışında daha geniş engelleri de kapsamaktadır. Ayrıca bu sembol diğer semboller gibi doğa ile ilgili bir çıkartma olup adı “yotsuba mark”tır.
İşitme Engelli İnsanlar
Genelde kullanılan yotsuba engelli işaretinin yanı sıra Japonya, işitme engelli kişiler için de özel bir çıkartma kullanmaktadır. Sembol Japoncada 聴覚障害者標識 olarak adlandırılıp sarı ve yeşil renklerdedir. Kelebek şekliyle iki kulağı temsil eder.
Genel kültür her şeydir. Zamanınızı boşa harcamayın ve lütfen kitap okuyun.
Sevgiler.
Kaynaklar: