Troia (Truva) antik kentinin uluslararası alanda tanıtımının yapılması ve kültür turizmini canlandırmak amacıyla Troia’nın Unesco Dünya Kültür Mirası listesine girişinin 20. Yılı olan 2018 “Troia Yılı” ilan edildi.
Çanakkale’nin Kaz Dağları eteklerinde yer alan Troia antik kenti Alman amatör arkeolog Heinrich Schliemann’ın 1870’lerde başlattığı kazılar sırasında gün ışığına çıkar. Heinrich Schliemann’ın 1870’lerde başlattığı bu kazılar sonucu Troia kentinin keşfedilmesiyle derin ve kapsamlı edebi incelemeler, arkeologlar ve uzmanlar tarafından yapılan araştırmalar sonucu Homeros’un destanlarına da konu olan ve hayali bir mekanda geçtiği düşünülen Truva Savaşının meydana geldiği kent ile Troia arasında büyük benzerlikler olduğu fark edilir.
Homeros’un İlyada ve Odesa adlı destanlarına da konu olan Truva Savaşı’nın çıkış noktası Truvalı Paris’in Sparta Kralı Menelaos’un karısı Helen’i kaçımasının ardından Yunanlıların Truva kentine saldırması olur. Hatta bu savaş ile ilgili en ünlü efsanelerden birisi de hediye bahanesiyle şehrin içine sokulan Truva Atı’nın içerisinden çıkan askerlerin şehre saldırmasıdır.
Pek çok ülkenin müfredatı içerisinde yer alan ve dünya çapında bir üne sahip oldukları gibi pek çok filme, kitaba, sahne gösterisine ve görsel sanat eserine de konu olan İlyada ve Odesa destanlarını ilk kez Antik Yunancadan dilimize Trakya Üniversitesi, Balkan Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Sema Sandalcı kazandırmıştır. Dokuz yıllık bir çalışmanın ardından İlyada’yı, yedi yıllık bir çalışmanın ardından ise Odesa’yı tamamlayan Sandalcı eserlerin daha iyi anlaşılabilmesi için bir de ‘Homeros Sözlüğü’ hazırlamıştır.
KAYNAKÇA:
- aydinlik.com
- hurriyet.com.tr
- kulturveyasam.com
- muze.gov.tr
- odatv.com
- troiayili.com
- tursab.org.tr