Çeviri Kitabı’nda bolca incelediğimiz çevirmen sürmenajı ve çevirmen sağlığı konusuna işin içinden, sektörün içinden bir çevirmenimizin günlük uyguladığı yöntemlerle tercüme üretkenliğini ve çeviri kapasitesini arttırma yöntemleri:
Şimdi kasalarda sakladığım gizli tercüme üretkenliği arttırma yöntemlerimi paylaşacağım.
1- Sabah erken (4-5) arası uyanmak
2- Sabah uyanabilmek için akşam en geç 10 gibi uyumuş olmak
3- Bazen zihin dağınık oluyor, o durumlar için bir güzel desibeli heybetli bir kulak tıkacı almak, günde 1 defa 15 dakika takmak bile epey değişime yol açıyor
4- Çevremi ve evdeki insanları işimin önemine dair yeterli eğitimi verip iş sırasında dırdır vırvır vs. durumları önlemek
5- Mutlu ve heyecanlı, sporu eksik olmayan bir birey olarak kendimi tutmaya özen göstermek. (Unutmayın yüzünüzü gülümsetirseniz mutlu olma döngüsü başlar kendinizi mutlu bulursunuz, huzurlu sağlıklı başarılıyım diye böyle döngüler başlatırsanız sonuçta bunlar olursunuz zamanla)
6- Gözlük ve ekran parlaklığı ve ekran dimleme (f.lux)(Thanks to Tijen Kalfaoğlu) gibi programlar ile gözünüzü yormadan çalışmaya özen göstermek.
7- Çeviri koca bir ayıyla güreş yapmak gibidir, belli bir süre tek buna yoğun gayretle kanalize olmadan günde 20 sayfanın üzerine çıkmak değil, yanına yanaşmak bile (hele benim gibi fitneli zıplamayı seven bir ruhunuz varsa) mümkün olmaz.
8- Ayağımı sabah veya başka bir zamanda masaj yapan 5 cm su barındıran bir aparat var, o suya sokar iyi bir masaj (çok uzun değil, 3 dakika falan) sonrasında sıcak suyun içinde tutarsam çok daha uzun fiziksel yorgunluk olmaksızın çalışabiliyorum.
9- Her zaman uzun uzun oturarak çalışmak zorunda değiliz, çoğunlukla kalın yastıklar içerisinde çalışıyorum.
10- Doğa ile haftada 1 gün bile olsa iletişimimiz olmalı diyorum, yoksa vücutta bazı dengeler hassaslaşıyor, dip güdülerle iletişimi koparmamak lazım.
11- Arkadaşlarımız olacak elbette ama bazı kişiler var ki çevresinde çevirmek mümkün olmuyor. Bu insanlarla randevu usulü buluşmak lazım galiba. Veya yoğun eğitim ile çeviri sırasında bozgun çıkarmamalarını öğretmek…
12- İnternet ve özellikle facebook, en büyük zaman öğütücüsü gibi oluyor. Sabah uyanınca ilk iş face okumak veya gazetelere yumulmak olursa o gün de maalesef bağ değil dağ oluyor. En iyisi herşeyi tamamen kapatma kararları almak ara sıra ve izin vermemek saatleri buralarda tüketmeye…
13- ve en önemlisi belki de= Kıyafet olarak minimum miktarda, bol, ve ince örgü pamuk veya benzeri kıyafetler giymek (kardeşimden eşofman altı çaldım, afrika gezimde satın aldığım yöresel kıyafeti de kullanıyorum)
14- Ev soğuk ise kardaş cağızlarım, bunun icabına bakmak lazım, ev soğukken çok giyinmek tıkanmaya davetiyedir. Bir odada iyi ısınma sağlanmalı en azından.
15- Oda havalandırması çok etkilidir. Pencere açıkken üşütmeden ve soğukla mücadele etmeden işe yoğunlaşabileceğiniz bir ortamınız varsa yorulmuyormuş gibi bir düzleme geçersiniz
16- Özellikle çam ağaçlarının yakınlarında bir yerde (minimum 5 metre yakında) çalışmak da insanı yorulmuyormuş etkisi altına sokar.
17- Duş, aşırı sıcak duş değil ama, normal duş. (aşırı sıcak duş uyku getirir)
18- Çiçekli parfümler zihnin dağılabilirmiyim lütfen der gibi sağa sola dağılma meylini dizginler, içinizdeki kedileri gütmek durumunda kalma halini azaltır.
Kalın sağlıcakla.
Yazı: Halit Yılmaz