Can Yıldır’ın önemli paylaşımıdır. Dün akşamki ÇİD toplantısında kendisi de oradaydı ve bu konudaki tecrübelerini bizimle paylaştı, lütfen siz de okuyun, çok önemli çünkü:
Maliyeye kayıt olmadan açıktan para alarak çalışan serbest çevirmenlerin durumu hakkında :
Sevgili arkadaşlar, uzun zamandır bu konuda yazmak istiyordum, bugüne nasip oldu. Biliyorum ki bu platformda bulunan çevirmen arkadaşlarımın büyük çoğunluğu serbest meslek erbabı kimliği olmadan çalışıyor ve çalıştığı iş yerinden açıktan para alıyor. Bu durumda çalışan arkadaşlarımız açıkçası suç işliyorlar ve vergi kaçakçısı durumdalar arkadaşlar. Maalesef hafifletici başka bir sözcük yok. Peki, Maliye tarafından yakalanma ihtimaliniz ne? Muhtemelen sizlerin durup dururken yakalanma ihtimali çok düşük. Ancak çalıştığınız ve para aldığınız şirket herhangi bir nedenle maliye tarafından denetlenirse ve bu şirketin hesaplarında herhangi bir usulsüzlük saptanırsa ya da sırf şüphe durumunda bile, şirket sahiplerinin şahsi hesapları da incelemeye alınacaktır. Bu durumda şirket sahiplerinin şahsi hesabından size yaptığı ödemeler de ortaya çıkacaktır. Birçok arkadaşımız bilmiyor olabilir ama vergi dairesinde banka hesaplarına bakma yetkisi olan çalışanlar, sizin TC kimlik numaranızı girerek, tüm bankalardaki hesaplarınızı ve hesap hareketlerinizi görme ve yine TC kimlik numaranızdan Maliyeye herhangi bir beyanname verip vermediğinizi ya da vergi ödeyip ödemediğinizi görme olanağına sahipler. Maalesef bu mesleğe yeni başlayanların pek bilmediği bu konudan dolayı başı yanan birçok çevirmen arkadaşımız oldu.
Bazı arkadaşlarımız diyebilirler ki “çalıştığım şirket benim adıma gider pusulası düzenliyor” Gider pusulasını ile ilgili uygulama şudur arkadaşlar. Maliyemiz gider pusulasını istisnai bir uygulama olarak yorumlar ve bir takvim yılında bir kişiye ancak bir adet gider pusulası düzenlenebileceğini belirtir.
Eğer bir çeviri şirketi, sizin adınıza yılda 2 defa gider pusulası düzenliyorsa hem kendisi usulsüzlük yapıyor duruma düşer hem de sizin usulsüzlük yapmış olduğunuzu ortaya çıkarmış olur.
Şirket açısından 1 pusula dedik. Peki, çevirmene farklı şirketlerden sadece 1 er tane pusula düzenlense, kurtarıyor mu? Hayır. Şirket sadece 1 tane düzenlediği için durumu rahat, ancak çevirmen birden fazla şirkete pusula imzaladığı için yine usulsüzlük yapmış durumuna düşüyor.
Peki, bunun cezası ne?
Maliyemiz usulsüzlük yaptığını saptadığı bir kişiyi incelemeye almaya karar verirse ne yapıyor? Mevcut yıldan geriye giderek son 5 seneyi inceleme altına alıyor.
1- Her bir yıl için verilmeyen gelir beyannameleri için usulsüzlük cezası kesiyor.
2- Her bir yıl için sizi serbest meslek erbabı olarak kaydediyor ve siz kendiliğinizden kayıt yaptırmadığınız için bunun cezasını kesiyor.
3- Her yıl için verilmeyen KDV beyannameleri ve Stopaj ile ilgili beyannameler için usulsüzlük cezası kesiyor.
4- Bu 5 yıl içinde kazandığınız çeviri bedellerinin vergisini, KDV sini ve Stopajını yasal faizleriyle birlikte talep ediyor.
Arkadaşlar, senede 10-15 bin TL çeviri geliri elde eden bir arkadaştan talep edilen tutar 100-150 bin TL arasında değişiyor.
Yalvarıyorsunuz, yakarıyorsunuz, pişmanlık dilekçesi veriyorsunuz, bilmiyordum diyorsunuz, Maliye kanaat getirirse bunu 25-30 bin TRL ye indirebiliyor ve takside bağlayabiliyor, bir taksiti bile ödemezseniz yine eski cezaya dönüyorsunuz.
Çevirmenliği meslek olarak edinmiş ve bu yolla geçimini sağlayan tüm arkadaşlara tavsiyem kendi selametleri açısından bir an önce maliyeye kayıtlarını yaptırsınlar. Yakalanma olasılığınız düşük görülebilir, ama arkadaşlar, bedeli çok ağır.
Sadece ve sadece yaptığı işin karşılığını nakit olarak alanlar rahat olabilirler. O da çeviri firması eğer, resmi kayıtlarına falancaya nakit olarak ödenen çeviri bedeli şeklinde bir kayıt girmemişse.
Herkese iyi çalışmalar.
Çevirmenliğin saygın bir meslek olmasını ve hepimizin hak ettiği ücretleri almasını isterken böylesine saygın bir mesleği yapan kişiler olarak vergi ödememiz gerektiği hepimizin bildiği bir hakikat… Maliyenin yakalaması veya yakalayamaması gibi bir konudan bağımsız olarak kazandığımız ücretinin vergisini ödemekten imtina etmek zaten her şeyden önce hem dini hem de her fırsatta altını çizdiğimiz ahlaki değerlere ters…
Yukarıda yapılmış olan bilgilendirmeleri yapan çok değerli meslektaşımız Sayın Can Yıldır’a bir çevirmen olarak tüm meslektaşlarım adına teşekkür ediyorum.
Yakın geçmişte yayınlanan Çeviri Standardına istinaden tüm GERÇEK çevirmenlerin er ya da geç vergi mükellefi olarak mesleklerini icra edecekleri günlerin yaklaştığını memnuniyetle ifade etmek istiyorum.
Saygılarımla